Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn “hot” in tijden dat het milieu meer dan eens ter sprake komt. Zowel bedrijven als particulieren stappen steeds vaker over op deze bron van energieopwekking. Er zijn een aantal redenen dat er steeds vaker wordt gekozen voor zonnepanelen. De huidige energiekosten zijn vrij hoog waardoor de investering voor zonnepanelen op den duur een besparing gaat opleveren. Verder is de duurzaamheid in combinatie met het milieu voor velen een beweegreden. Ook kan het plaatsen van zonnepanelen een hoger energielabel opleveren. Dit heeft weer een gunstig effect op de waarde van je woning. Veel mensen twijfelen over de eventuele aanschaf van zonnepanelen omdat ze onwetend zijn en niet weten hoe panelen exact werken. Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte elektriciteit direct gebruiken. Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan wordt dat opgeslagen door je energie leverancier. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan je leverancier wordt jaarlijks verrekend met je energierekening. Eigenlijk een heel simpel te begrijpen systeem.

Zonnepanelen kopen of huren

Omdat de aanschaf van zonnepanelen voor veel mensen een struikelblok is zou het huren van panelen een overweging kunnen zijn. Als je zonnepanelen huurt profiteer je vanaf meteen van de energie die ze leveren, en dus van een lagere energierekening. Terwijl je niet eerst een flinke investering hoeft te doen. Geld lenen hoeft ook niet, je moet alleen maandelijks huur betalen, die normaal gesproken lager is dan de maandelijkse opbrengst van je panelen. Als je ze meteen koopt dan wordt je voordeel op termijn groter als de afbetaling gedaan is.

Aanschaf en plaatsing

Omdat er veel vraag is naar zonnepanelen is er veel vraag naar vakkundig personeel. Je kan regelmatig een vacature monteur zonnepanelen voorbij zien komen. Het is ook belangrijk dat je voor je de zonnepanelen aanschaft een aantal zaken afweegt. Niet alleen de prijs is van belang maar vooral ook wat de panelen opleveren. Daarnaast is plaatsing door een erkend bedrijf ook een aanrader. Bekijk ook goed welke garanties de leverancier je biedt. De meeste panelen zijn onderhoudsarm. Op de meeste zonnepanelen is een vuilafstotende coating aangebracht. Je hoeft de zonnepanelen daarom meestal niet schoon te maken. De panelen staan schuin en regen spoelt het merendeel van het vuil weg.