Vrachtwagenchauffeur worden: dit moet je weten!

Ben je zelfstandig, rustig, en heb je je rijbewijs? Dan is het beroep vrachtwagenchauffeur misschien wel wat voor jou! Het is namelijk meer dan alleen maar goederen heen en weer vervoeren, want jij bent namelijk onmisbaar voor alle logistieke activiteiten. Je hebt een grote verantwoordelijk om de spullen op tijd en zo veilig mogelijk op de juiste bestemming te brengen. Daarnaast beschik je ook over veel vrijheid: je mag zelf je route bepalen en je ziet ook nog eens allerlei mooie plekken door heel Europa. Je kunt het natuurlijk ook dichterbij opzoeken en in Nederland blijven. Denk je er over na om vrachtwagenchauffeur te worden? Check hieronder wat je allemaal moet weten!

Rijbewijs

Natuurlijk heb je een rijbewijs nodig. Rijbewijs B volstaat niet: om een vrachtwagen te mogen besturen, moet je rijbewijs C halen. Daarnaast is er ook nog een ander belangrijk certificaat dat je moet halen voordat je zo’n grot voertuig mag besturen: code 95. Hiervoor kan je een code 95 cursus volgen. Pas zodra je deze benodigdheden hebt gehaald, mag je de weg op als chauffeur!

Vaardigheden

Om een goed functionerende vrachtwagenchauffeur te zijn, moet je aan een aantal vereisten voldoen. Dit zijn de allerbelangrijkste:

  • Je beheerst de Nederlandse taal goed. Je moet duidelijk kunnen communiceren. Ook heb je goede kennis van de Engelse taal als je internationaal rijdt.
  • Je bent helemaal gezond. Je zit vaak lang achter het stuur en een gezonde leefstijl is daarom van belang.
  • Je bent representatief, stressbestendig en flexibel. Je bent vaak lang van huis, ook soms tijdens feestdagen of verjaardagen. Daarnaast moet je ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben om er voor te zorgen dat je de lading op tijd en op de juiste plek aflevert.

Taken

Het takenpakket van een vrachtwagenchauffeur is erg afwisselend: het is niet alleen van A naar B de goederen vervoeren. Er komt veel meer bijkijken!

  • Je bent verantwoordelijk voor de vrachtwagen. Je moet dan ook regelmatig checken of alles nog werkt en of er geen mankementen zijn of zich kunnen voordoen, zoals bandenspanning en oliepeil.
  • Je bent ook verantwoordelijk voor het laden en lossen van de vracht en de afhandeling van administratieve zaken.
  • Je dient ook de vrachtwagen schoon en netjes te houden voor een representatieve uitstraling.

Lijkt het jou leuk en uitdagend om vrachtwagenchauffeur te worden? Check www.abcrijopleidingen.nl voor meer handige informatie.