Wanneer je technische vacatures zoekt

technische vacatures

Als je zoekende bent naar technische vacatures kom je een hoop tegen. Het woord technisch is namelijk een breed begrip. De ene functie gaat vooral over het repareren en onderhouden, terwijl een andere functie veel meer over een specifieke machine of specifiek product gaat.

Technische vacatures als hbo’er of wo’er

Wanneer je opgeleid bent in een technische richting, zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde of technische natuurkunde, kun je banen vinden als leidinggevende, procesmanager of coördinator. Jouw rol ligt niet zozeer in de uitvoering, maar in het analyseren, verbeteren, informeren en trainen. Wanneer er nieuwe machines worden aangeschaft ben jij daar nauw bij betrokken. Je analyseert de huidige processen, stelt bij en traint het personeel.

Technische dienst

Als medewerker van een technische dienst ben je uitvoerend aan het werk. Dit kan op een school zijn, in een ziekenhuis, bij een zorginstelling, in een landbouwbedrijf, bij een bouwbedrijf of in een kas. De mogelijkheden zijn legio. De taken zullen bestaan uit reparatiewerkzaamheden, storingen verhelpen, onderhoud en eventueel schoonmaakwerkzaamheden. In het onderwijs zijn de taken uiteraard een stuk anders dan in een kas. Je werkplek bepaalt welke zaken er bij jouw functie horen.

Communicatie is essentieel

Of je nu als leidinggevende of als uitvoerende werkt, communiceren is een essentieel onderdeel van je werk. Zodra je opgeroepen wordt een reparatie te verrichten of als je rapporteert aan je leidinggevende. Duidelijkheid is belangrijk. Ook als procesmanager of coördinator moet de communicatie tussen jou en je collega’s optimaal zijn. Wie doet wat, wanneer en hoe? En is het afgerond of moet er nog iets gebeuren? Allemaal zaken die helder moeten zijn om de juiste vervolgstappen te bepalen.

Een hele andere technische carrière

Een totaal andere carrière vind je in het onderwijs als docent. Vanuit het bedrijfsleven de overstap maken naar het onderwijs is ook een mogelijkheid. Op een hbo opleiding of wo opleiding van een technische studie kun je als docent jouw kennis delen. Op een middelbare school start je bij de basis tijdens technieklessen. Als je het leuk vindt om les te geven, met jongeren en studenten om te gaan en om jouw expertise te kunnen delen, zou een baan in het onderwijs iets voor jou kunnen zijn.

De techniek is breed

Bovenal is het belangrijk om te weten dat je in de techniek alle kanten op kunt. Met veel of weinig ervaring, een mbo of een hbo opleiding, je kunt altijd een functie vinden die bij jou past.