Waarom draag jij nog geen hoortoestel?

Wist je dat mensen gemiddeld al 7 jaar met gehoorverlies rondlopen voordat ze er iets aan doen? 7 jaar! Dat moet anders kunnen, lijkt mij. Ik kan me zo voorstellen dat je niet gelijk aan de bel trekt wanneer je voor het eerst gehoorverlies opmerkt. Het kan immers ook gewoon door een verkoudheid komen en vanzelf weer over gaan. Maar als je na 7 jaar nog steeds geen actie hebt ondernomen vraag ik me af hoe dat komt. Misschien vind je een hoortoestel niet mooi of schaam je je ervoor. Dat is erg zonde omdat je jezelf tekort doet en het is vooral ook verleden tijd. Een hoortoestel is namelijk heel gewoon!

Wat is een hoortoestel?

Een hoortoestel, ook wel gehoorapparaat genoemd, is een apparaat dat achter of in het oor wordt gedragen en geluiden versterkt. Hoortoestellen zijn een stuk verbeterd ten opzichte van vroeger. Vroeger kon een hoortoestel nog wel eens een fluitend geluid maken, wat natuurlijk vervelend klinkt. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Het is een erg technisch apparaatje geworden dat het volume automatisch regelt, lawaai onderdrukt en inzoomt op degene die praat. In de loop der jaren zijn er ook steeds meer modellen ontworpen, sommige zelf zo klein dat je ze niet ziet. Je hebt hoortoestellen voor achter het oor en toestellen voor in het oor. Achter het oor komt het meest voor. Je hebt hiervoor verschillende maten en het hoeft helemaal niet op te vallen. Het soort dat je in het oor draagt is erg klein en compact en zul je nauwelijks zien zitten. Welk soort het meest geschikt is voor jou hangt af van jouw persoonlijke situatie, aard en mate van het gehoorverlies en je budget.

Voordelen van een hoortoestel

Het voordeel van een hoortoestel is natuurlijk dat je weer beter kunt horen. Sommige mensen verwachten dat ze hun gehoor weer volledig terugkrijgen, maar meestal is dat niet zo. Dat komt doordat er bij de meeste gehoorverliezen schade is in het binnenoor. Die schade kan komen door lawaai en ouderdom, maar ook door bijvoorbeeld roken en het gebruik van bepaalde medicijnen. Een hoortoestel verbeterd jouw gehoor wel een hoop. Mensen realiseren zich vaak niet wat een beter gehoor met je kan doen. Het geeft je onder andere meer energie omdat je geluiden gemakkelijker kunt verwerken. Het voeren van gesprekken, opletten op je werk of in het verkeer maakt je minder vermoeid. Doordat je weer meer mee kunt doen met gesprekken voeren, zul je betere relaties ervaren met jouw vrienden en familieleden. Die vinden het tenslotte ook prettig dat je hen kunt horen en weer mee kunt praten. Kortom, een hoortoestel maakt je mentaal en lichamelijk gezonder.