Proef de Vietnamese keuken

Vietnam klimt langzaam omhoog als het gaat om populaire vakantiebestemmingen. Frankrijk en Spanje zijn tegenwoordig gewoon niet meer ver genoeg, of we hebben het gewoon wel gezien. Nu zoeken we het avontuur dus wat verder van huis. Niet alleen wat betreft het land, de cultuur die het te bieden heeft en de natuur waar het rijk aan is, ook wat betreft het eten. De Vietnamese keuken wordt namelijk ook steeds populairder in ons kleine landje. Het begon ooit met de kleine loempia’s maar nu zien we steeds vaker deze oosterse gerechten verschijnen. In deze blog vertel ik je wat meer over de Vietnamese keuken en hoe je hier het meeste uithaalt.

Waar bestaat de keuken uit

De Vietnamese keuken bestaat voornamelijk uit verse gerechten. In een typisch Vietnamees gerecht wordt vaak gebruik gemaakt van noedels of rijst in combinatie met de meeste verse groenten en/of vruchten. Soms is er ook een toevoeging als kip of garnalen maar dit hoeft zeker niet want de authentieke gerechten bevatten al heel veel smaak van zichzelf. Dit komt door de vreemde kruiden en smaakmakers die ze gebruiken. Of nou ja vreemd, de wereld is klein en dus is niets meer echt vreemd maar toch zijn het vaak producten die wij in Nederland niet standaard gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan exotische pepers en producten als kokosmelk.

Een bezoekje aan de markt

Onder ideale omstandigheden proef je de Vietnamese keuken natuurlijk tijdens een rondreis Vietnam. Daar zullen de fijnproevers onder ons zich helemaal in hun hum voelen wanneer ze in Cai Rang op een bootje tussen de markt doorvaren. Doorvaren? Ja zeker, want in Cai Rang is er een markt op het water. De kokosnoten en plakkerige rijst wordt vanuit een hutje op het water of een lang bootje ter plekke voor je gemaakt. Verser kan het niet! Snuif ondertussen de kruidige geuren op en waan je tussen de locals.

Thuis namaken

Wanneer je terugkomt van je rondreis Vietnam wil je natuurlijk niets liever dan zelf die heerlijkheid namaken. Of misschien heb je de verre reis nog niet gemaakt maar heeft deze blog je honger wel aangewakkerd, dan kan je op internet een hele hoop vinden. Zoals ik zei wordt deze keuken steeds populairder en naast restaurantjes met deze keuken duiken er ook steeds meer kookboeken op die je onderwijzen in de kunst van de Vietnamese keuken. Zoek een Hollandse markt op en kijk wat je kunt vinden. Of duik samen met vrienden een kookcursus in en neem de authenticiteit mee terug naar huis na afloop.