Hoe werkt een incasso eigenlijk?

Incasso informatie

Een incassobureau is een bedrijf dat bedrijven helpt om schulden van particulieren te innen. Incassobureaus worden door bedrijven ingehuurd om schulden te innen die ze zelf niet kunnen innen. Er zijn twee soorten incassobureaus: interne en externe. In-house bureaus zijn eigendom van hetzelfde bedrijf dat het geld oorspronkelijk heeft geleend, terwijl externe bureaus onafhankelijke bedrijven zijn die door bedrijven worden ingehuurd om hun geld terug te krijgen.

Wat doet een incassobureau?

Wat een incassobureau doet, hangt af van het soort bureau, maar er zijn enkele gemeenschappelijke praktijken tussen alle bureaus. Incassobureaus proberen debiteuren ervan te overtuigen hun schulden vrijwillig te betalen door middel van telefoongesprekken, mailings en persoonlijke bezoeken. Als dit niet werkt, kunnen zij een rechtszaak aanspannen om een vonnis tegen de debiteur te verkrijgen. Zij gebruiken dit vonnis dan als hefboom om betaling van de debiteur af te dwingen, hetzij rechtstreeks, hetzij door loonbeslag of beslag op bankrekeningen.

Wanneer zij voor een interne klant werken, kunnen incassobureaus vaak geen actie ondernemen totdat de oorspronkelijke schuld is doorgegeven vanuit de organisatie van de klant. Dit kan om een aantal redenen zijn – bijvoorbeeld als de oorspronkelijke geldschieter of crediteur is opgekocht door een ander bedrijf of de schuld is doorverkocht aan een andere geldschieter.

Incasso informatie

Wanneer wordt er een incassobureau ingeschakeld?

Het kan een moeilijke beslissing zijn, wanneer je moet beslissen of het tijd is om het incassobureau in te schakelen. Je zult waarschijnlijk eerst willen proberen een betalingsregeling te treffen met jouw klant, maar als hij je telefoontjes ontwijkt, je brieven negeert en op een andere manier al lange tijd talmt, is het misschien tijd om op te geven en te proberen zelf te innen.

Zoek je naar meer incasso informatie? Kijk dan eens op deze website om te vinden wat jij zoekt!