Een huis voor het leven

casco-woning

Ben je van plan zelf een huis te laten bouwen, dan kom je een leuke, spannende tijd tegemoet. Misschien heb je al heel lang jouw droomhuis in je hoofd, of misschien moet je je nog oriënteren op wat er allemaal mogelijk is. Inspiratie opdoen is een goede voorbereiding, want er moeten straks heel veel keuzes gemaakt worden met betrekking tot je nieuwe huis. Precies weten wat je wilt is dan een pré. Dat kan de architect enorm veel helpen. Daarbij is het ook goed om een inschatting te maken van hoe lang je in je nieuwe huis wil wonen. Moet je bijvoorbeeld rekening houden met gezinsuitbreiding of ouderdom? Woon je over 20 jaar nog in dat huis en wat zijn dan je woonwensen? Je kunt een huis voor je hele levensloop laten bouwen met een levensloopbestendige woning. Daarnaast kan je kiezen voor een kangoeroewoning.

Een alternatieve huisindeling

Een levensloopbestendige woning is een huis dat is aangepast zodat je er als bewoner je hele leven kan wonen. Ook als je slecht ter been bent of zorg nodig hebt. Zo kun je langer zelfstandig wonen. Het hebben van een slaapkamer en badkamer op de begane grond is de grootste aanpassing van een levensloopbestendige woning. Verder zullen er geen drempels zijn en de binnendeurkozijnen zullen breder gemaakt worden. Met deze aanpassingen kun je je ook door je huis verplaatsen in een rolstoel of met een rollator als dat nodig is. Op deze manier kun je langer zelfstandig wonen in een vertrouwde omgeving met vertrouwde sociale contacten.

De badkamer aanpassen

Behalve dat de badkamer zich op de begane grond bevindt, is het ook handig om deze zodanig toegankelijk te maken dat je er op latere leeftijd ook gebruik van kunt maken. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in plaats van een bad, een inloopdouche plaatst. Zo hoef je op latere leeftijd niet eerst over een hoge badrand te stappen. Daarbij is het ook handig om antislipmatten in de douche en badkamer te leggen. Dit vermindert de kans op uitglijden. Verder kun je ook denken aan een hoger toilet, zodat je makkelijk op staat van de wc. Bij SelektHuis denken we graag met je mee over jouw bouwplannen.