Dit dien je aan boord te hebben als je gaat varen

reddingsvest

Dit artikel gaat over wat je aan boord dient te hebben als je uit varen gaat. We hebben het niet alleen over wat wettelijk verplicht is, maar ook wat meer eigenlijk niet zou mogen ontbreken.

Wettelijk verplicht

Wat je wettelijk verplicht aan boord moet hebben voordat je uitvaart, hangt af van het type vaartuig dat je hebt en waar je vaart.

reddingsvest

Vaarreglement

Behalve voor open boten, dient een kopie van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) aan boord te zijn. Dat document is verplicht voor de meerderheid van de Nederlandse vaarwegen. Er geldt aparte regelgeving voor de Maas in de buurt van de grens, de Rijn met Rijntakken, het kanaal Gent-Terneuzen, de Eemsmond, de Westerschelde en voor op zee.

Vaarbewijs

Je hebt geen vaarbewijs nodig, als je boot niet sneller kan dan 20 km/u en/of een lengte heeft van niet meer dan 15 meter. Een vaarbewijs is wel vereist als:

  • Het vaartuig een lengte heeft van meer dan 15 meter
  • Het vaartuig sneller kan varen dan 20 km/u.
  • Vaartuigen voor bedrijfsmatig gebruik.

Het examen voor een vaarbewijs leg je af bij het CBR.

Andere benodigdheden

De vaartuigen, die verplicht een vaarreglement hebben en waarvoor een vaarbewijs verplicht is, dienen bovendien aan boord te hebben een dodemansknop, voor alle opvarenden een reddingsvest en een brandblusser van tenminste 2 kg. Een reddingsvest dragen is niet verplicht. Voor het geval je in het donker of bij slecht zicht vaart, heeft je vaartuig verlichting nodig.

Goed om aan boord te hebben

Behalve de verplichte zaken, zijn er ook die nuttig kunnen zijn. Dan praten we bijvoorbeeld van een EHBO-doos. Daarin zou onder meer een aluminium reddingsdeken moeten zitten. Het is verstandig om die doos op een vaste plek aan te brengen, zodat die altijd snel kan worden gevonden. Voor kleine reparaties is het handig een gereedschapskist aan boord te hebben. Verder regenkleding voor als het gaat regenen.