Zuinig zijn op jouw batterij, hoe doe je dat?

Voordelen van een laptop

Laptops zijn ontzettend handig, zeker nu veel functies in het bedrijfsleven vereisen dat je op verschillende plekken aan het werk kunt. Even in de trein een paar documentjes lezen, bij een klant iets laten zien op de laptop of wat je ook kunt bedenken. Het grote voordeel van een laptop ten opzichte van een desktop is natuurlijk dat je de laptop gemakkelijk mee kunt nemen. Ten opzichte van een telefoon heb je weer ontzettend veel functionaliteit. Programma's die niet op een telefoon werken en gewoon een beetje gebruiksgemak, een laptop heeft toch een unieke functie in onze technologische samenleving. Toch hoor je mensen vaak klagen over het gebruik van een laptop. Met name de batterijduur wordt als een probleem vaak genoemd. Niet zo gek, want bijna al het nut van een laptop valt weg als je niet zonder een stopcontact kunt. Als jouw batterij slecht is, kan je het beste een nieuwe batterij bestellen, of bijvoorbeeld een macbook batterij vervangen bij een speciaalzaak. In het vervolg doe je er goed aan om zo zuinig mogelijk te zijn op de batterij, en daar kan je deze tips voor gebruiken.

Wanneer laad je de laptop op?

Veel mensen laten de oplader veel te lang in de laptop zitten. Geregeld zag ik op school of op de werkplek mensen die een batterij van honderd procent hebben maar alsnog aan de netstroom zitten. Net als bij een telefoon wil je de batterij van een laptop niet "verder" dan honderd procent opladen. De batterij wordt als een soort medium gebruikt waarbij de batterij een stuk harder achteruit gaat. Je hebt twee opties om dit tegen te gaan. Of je haalt de netstroom er af als je bij de honderd procent zit, of je haalt de batterij er uit wanneer deze vol is. Dit kan niet bij alle laptops, maar het is een goede optie als het wel kan.

Denk aan de temperatuur

Een laptop wordt gauw erg heet, zeker als je hier niet goed aan denkt. De laptop op stand-by in de tas kan er voor zorgen dat de laptop ontzettend heet wordt, en hier kan een batterij helemaal niet goed tegen. Bovendien kunnen andere onderdelen zoals de CPU hier ook niet tegen. Als jouw laptop continu te heet wordt dan is het misschien tijd om de ventilatie even goed af te stoffen.

Zorg dat de batterij niet leeg gaat

Een misconceptie is dat een batterij van een telefoon of een laptop het beste werkt als je hem helemaal leeg laat lopen. Het tegenovergestelde is juist waar. Het compleet leegmaken van een lithium-ion batterij is juist schadelijk voor de totale capaciteit. Probeer jouw laptop rond de twintig procent uit te zetten en op te laden voordat je hiermee verder gaat.