Veiligheid wordt steeds belangrijker

penetration testing

In een wereld waarin alles digitaal gaat, worden we ook steeds individualistischer. Dat is ergens, op sommige gebieden, heel fijn, maar het heeft ook zo zijn nadelen. Dit betekent namelijk ook dat iemand met slechte intenties vanuit het comfort van zijn eigen huis veel meer kan doen en plannen dan zo iemand vroeger op straat of in de echte wereld kon doen. Ondanks dat we dus nieuwe technologie hebben om dingen zo veilig mogelijk te maken, wordt het hierdoor ook steeds makkelijker voor mensen met slechte intenties om die veiligheid te doorbreken; of in ieder geval, het wordt moeilijk voor ons om diegene op tijd tegen te houden. 

Veiligheid in huis

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker. Op tv en in reclames, maar misschien ook van mensen die je kent. Een camera bij je deurbel, die alles registreert wat er bij de voordeur gebeurt. Het begon ook met extra sloten, dat werden beveiligingscamera’s of bewegingssensoren, en nu zijn we weer een stapje verder. Logisch, natuurlijk, want we ons allemaal gewoon veilig voelen. Vaak kun je met zo’n deurbel met een app direct zien wat er in beeld is als de sensor afgaat, en soms zelfs horen wat er besproken wordt, zelfs al ben je zelf mijlenver uit de buurt. Dit is een fijn en veilig gevoel, zeker als je eerder slachtoffer geweest bent van een inbraak of overval. 

Veiligheid online

Ook online is het steeds belangrijker dat we onze veiligheid waarborgen. Wachtwoorden voor accounts bestaan altijd al, maar deze worden steeds beter beveiligd met extra toegangscodes. Smartphones hebben tegenwoordig zelfs vingerafdruk herkenning, zodat ook niemand stiekem kan kijken wat je wachtwoord of toegangscode is. Diezelfde vingerafdruk kan gebruikt worden voor het invullen van wachtwoorden, zodat ook die nergens echt meer ‘opgeslagen’ staan en de kans op hacken veel kleiner wordt. Zo voel je je een stuk comfortabeler met het gebruik van je mobiele telefoon.

Veiligheid in de bedrijfssfeer

Maar niet alleen voor je persoonlijke online gegevens is het belangrijk om goede beveiliging te hebben, ook veel bedrijven doen tegenwoordig veel op computers. Hier wordt belangrijke data opgeslagen waarvan je natuurlijk niet wil dat de verkeerde persoon daar toegang tot krijgt. Hiervoor is penetration testing uitgevonden. Je huurt eigenlijk een vertrouwde hacker in, die kijkt waar in jouw systemen eventuele kwetsbaarheden zitten, en welke data hij allemaal toegang tot kan krijgen. Zo weet jij waar eventuele problemen zitten, en kan je deze weer verhelpen. Dat geeft een veilig gevoel!