De monitor is ook een belangrijk computeronderdeel!

Monitor

Wat veel computerbouwers druk maakt is welke onderdelen ze in de computer zelf stoppen. Dit is ook erg belangrijk, want die onderdelen zorgen ervoor dat de computer de kwaliteiten heeft die jij wilt. Daarnaast maken dit soort onderdelen het verschil tussen een langzame of snelle computer, en hoeveel je met je computer kan! Dan is er ook het uiterlijk van je computer, een onderdeel wat vaak over het hoofd gezien wordt. In deze blog vertel ik waarom sommige uiterlijk-onderdelen toch heel belangrijk zijn!

Verander je budget en neem er een monitor in op!

Als je maar een beperkt budget heb snap ik dat je in eerste instantie je budget zo inricht dat je voor het minste geld de beste computer kan bouwen! Een computeronderdeel die verder niet veel met het functioneren van je computer te maken heeft krijgt dan ook geen prioriteit. Zulke onderdelen zijn bijvoorbeeld cases en uiterlijk-onderdelen. Een monitor is ook vaak een onderdeel waarop bespaart wordt. Toch ben ik het daar zelf niet mee eens. Ik snap heel goed dat je de monitor minder belangrijk vindt dan de computer zelf. Toch moet je je wel realiseren dat als je je computer gebruikt, je alleen je monitor ziet. Het onderdeel waar je de hele dag naar kijkt is tenslotte de monitor! Daarom is het dus belangrijk om een goede monitor ook in je budget op te nemen, zodat je uiteindelijk er veel profijt van hebt!

Waarom een goede monitor zo belangrijk is

Een goede monitor is voornamelijk belangrijk omdat het je harde werken van het computer bouwen visualiseert op het scherm! Een grote monitor met hoge resolutie geeft je het optimale gevoel bij bijvoorbeeld gamen of films kijken! Daarnaast kun je met een goede, grote monitor ook heel goed werken. Er is namelijk de ruimte om met veel tabbladen open te werken. Daarnaast is een grote monitor ook goed voor je lichaam. Je hoeft je ogen minder in te spannen en je gaat vaak automatisch meer rechtop zitten. Dit laatste komt omdat je niet meer voorover hoeft te buigen om je beeld te kunnen zien!

Wat zijn kwaliteiten waar je voor moet gaan?

Er zijn een paar kwaliteiten waarvoor je kunt kiezen! Zo is een groter beeldscherm erg fijn en hoe hoger de pixeldichtheid, hoe duidelijker en scherper het beeld. Dan heb je drie soorten lcd-panelen of LG monitoren:

  • TN: populair onder professionele gamers omdat de responstijden van het paneel laag zijn.
  • IPS: heeft goede kijkhoeken en een betere kleurechtheid, daarmee geschikt voor foto- en videobewerkers.
  • VA: contrast en zwartwaardes zijn het mooist op deze panelen. 

Kies dus voor het paneel waar jij je vooral mee bezig houdt! Tot slot wil je, helemaal als gamer, hoge fps kunnen afspelen. Je hebt dan ook een monitor nodig die zoveel beelden kan weergeven! Hoge hertz waarden zijn bijvoorbeeld ideaal voor gamen! Ga dan voor een monitor met minimaal 120 of 144 Hz.