Microsoft Windows 10: vertrouwd maar toch nieuw

Microsoft Windows 10

We werken allemaal al járen met Windows. Het programma is bekend, gemakkelijk in gebruik en we kunnen er (bijna) alles mee. Maar eens in de zoveel tijd krijg je ermee te maken dat je bestaande pakket is verouderd. En wat moet je dan? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een compleet nieuwe computer of laptop met nieuw pakket aan te schaffen. Of je gaat gewoon online en bestelt een update. Microsoft Windows 10 is zo’n update. Het werkt heel gemakkelijk en online staat precies uitgelegd wanneer jij welke update moet doen. Zo blijft je beveiliging altijd ondersteund en kun je door met waar je mee bezig was.

Microsoft Windows 10

Maar ik ben helemaal niet technisch!

Dat is dus geen excuus meer tegenwoordig. Met een paar muisklikken heb je het pakket in je mail en kan de installatie beginnen. Deze installatie doorloop je stap voor stap en je kan het écht zelf. Geen gedoe meer met het verwisselen van cd’s of zelfs floppy’s (ken je die nog). Nee, gewoon online de activatiecode aanklikken en een kind kan de was doen. Maar hoe weet je welke versie je nodig hebt?

Microsoft Windows 10 Pro of Home?

Dat hangt een beetje af van je huidige versie. Werk je met een Pro-pakket? Dan kun je dat het best updaten met een kakelvers Pro-pakket. Werk je met Microsoft Windows 10 Home? Dan hoef je daar ook verder niet over na te denken. Het wordt pas echt interessant als je een computer compleet opnieuw gaat installeren. Bijvoorbeeld als je deze hebt geformatteerd. Dan is het van belang dat je goed kiest welk pakket het best bij jou past. Ga je er vooral privé op werken? Dan is Home echt voldoende. Ga je er mee aan het werk? Dan heb je meer aan Pro.

Wat is formatteren?

Stel, je neemt een laptop over van iemand anders. Een prima laptop waar je nog een tijd plezier van kunt hebben. Maar dan wil je wel dat het jouw laptop wordt en dus zullen alle bestanden (ook de verborgen bestanden) verwijderd moeten worden. Dan trek je de laptop he-le-maal leeg. Dit noemen we formatteren. Doordat je dan weer een blanco basis hebt, kun je de laptop indelen zoals jij dat graag wilt. En zonder dat je hier en daar nog een bestandje van je voorganger tegenkomt. Je kunt er dan direct voor kiezen om er Microsoft Windows 10 op te zetten. Zo kan je er weer een flinke tijd tegen.