De combinatie van een sedumdak met zonnepanelen

2groendak

Je eigen groene stroom opwekken op het dak en een extra isolerend dak. Dat is twee keer duurzaam doen in één. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is niet zo. Deze combinatie is mogelijk. Een Sedumdak met zonnepanelen is deze duurzame combinatie. Een sedumdak is groendak dat bedekt is met sedumplanten. Het lijkt op een soort tuin, maar dan op je dak. Dit is niet voor alle planten goed geschikt, maar voor de sedumplanten is dit geen probleem. Ze slaan namelijk water op voor drogere tijden, groeien meestal niet de hoogte in en kunnen zelfs groeien in een bodem met weinig voedingsstoffen.

Waarom zijn zonnepanelen duurzaam?

Bij een Sedumdak met zonnepanelen, is het ook handig dat je weet hoe de zonnepanelen werken. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Deze cellen zetten het zonlicht om in groene, zonne-energie. Deze energie wordt door een bepaalde omvormer omgezet in elektriciteit die bruikbaar is voor bij jou in huis. Dit is een groene vorm van energiewinning, omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij het opwekken van de elektriciteit. Zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar als je ze eenmaal hebt hoef je minder geld uit te geven aan energie, omdat je een groot deel zelf opwekt. Je kan het dus zien als een mooie, duurzame investering.

Een goede duurzame combinatie

Wat mooi is aan de combinatie van het sedumdak met zonnepanelen, is dat de effecten elkaar versterken. Een groendak zorgt namelijk voor verkoeling, wat goed is voor de zonnepanelen. Doordat de zonnepanelen gekoeld blijven, behalen ze een hoger rendement. De verkoeling zorgt er ook voor dat de panelen langer mee gaan. Als je ervoor zorgt dat de panelen zweven, kan je er onder ook sedum laten groeien. Dit is handiger dan alleen het sendum rond de panelen te laten groeien, omdat je dan niet de volledige voordelen van het sedum hebt. Als sedum volledig op het dak groeit, verkoelt dit de woning en verdubbelt de houdbaarheid van het dak.