Bougainvillea gedijt in gematigde klimaten

De bougainvillea is een groenblijvende struik, een kleine boom of doornige klimplant met kleine trompetvormige bloemen die in clusters van drie groeien en worden geleverd met drie mooie heldere papierachtige schutbladen, meestal magenta of paars van kleur.

Er zijn ook rassen met rode, roze, oranje, gele, witte of dubbele schutbladen. De bloemen verschijnen in eind- of okselbosjes van zomer tot herfst als de plant voldoende licht en warmte krijgt. Bougainvillea-bladeren zijn ovaal tot lancetvormig en staan ​​in een afwisselend patroon. De bast is beigegrijs en wordt met de jaren gegroefd en knoestig.

Tips voor het aanplanten

Bougainvillea houdt van veel water als ze voor het eerst wordt geplant, maar als ze eenmaal is aangeplant, doet ze het beter met een beetje droge grond. Zorg ervoor dat de grond een goede afwateringkent

Pas op voor het planten of herplanten van een bougainvillea. Raak de kluit niet meer aan dan nodig is, want de wortels zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk breken.

Als het nodig wordt om een ​​plant te snoeien bij het installeren (bijvoorbeeld als een tak breekt), plaats je zaagsnede dan altijd bij een voeg en zorg ervoor dat je schuin snijdt, zodat er water wegloopt in plaats van in het ruwe hout te trekken.

De winterverzorging van de bougainvillea plant

In warme streken bloeit bougainvillea bijna het hele jaar door en gedijt het buiten goed. Noordelijke tuinders, zoals wij, zullen echter wat meer werk hebben om deze plant in de winter levend en gelukkig te houden. Deze planten zullen op de grond bevriezen als de temperatuur daalt onder nul! Een goede winterverzorging van bougainvillea kan zorgen voor een gezonde plant die grote hoeveelheden felgekleurde bloemenschutbladen zal produceren. Daarom moet hij in de winter in containers worden bewaard en naar binnen worden verplaatst. Dit vereist wat speciale bougainvillea-winterverzorging en voorbereiding voor de plant om te slapen tijdens het koude seizoen.