Ben jij klaar om in het buitengebied te gaan wonen?

Nu we steeds meer thuis kunnen werken, is het niet meer nodig om dichtbij je werk te wonen. Dit biedt steeds meer Nederlanders de mogelijkheid om in het buitengebied te gaan wonen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je meer woning voor je geld krijgt. Maar wat zijn de mogelijke consequenties van wonen in het buitengebied? Dat lees je in deze blog, zodat je een goede afweging kunt maken voordat je gaat verhuizen. 

Cultuurverschil

Als je vanuit de randstad naar het buitengebied verhuist, kan dit voelen als een cultuurshock. Hoewel Nederland een klein land is, zitten er grote verschillen tussen de verschillende gebieden. Waar je in de stad redelijk anoniem woonde en niet al je buren bij naam kende. Zul je bijvoorbeeld merken dat in het buitengebied je buren jou wel bij naam kennen en nieuwsgierig zijn. Om snel en gemakkelijk te integreren is het belangrijk om je hiervoor open te stellen.

Vaak hebben kleine dorpen in het buitengebied ook een actief verenigingsleven. Dit is de ideale plek om tijd door te brengen. Zo leer je de nieuwe buurtbewoners snel goed kennen en lever je meteen een positieve bijdrage aan je leefomgeving.

Eenzaam

In het buitengebied woon je als je van ruimte houdt. Dit kan ook betekenen dat je soms wel een kwartier moet fietsen voordat je bij je buren bent. De uitgestrektheid van je (eigen) land kan er dus voor zorgen dat je je soms eenzaam zult voelen.

Je haalt niet meer zo gemakkelijk een kopje suiker bij de buren als dat je dat in de randstad deed waar je een stuk dichter op elkaar woonde. Aan de andere kant zul je in het buitengebied ook meer kunnen genieten van je tuin en de omgeving. Het zal rustgevend stil zijn, zelfs in hoogzomer. 

Houd jij enorm van wandelen en lekker buiten zijn? Dan kun je je hart ophalen in het buitengebied. Je hebt veel ruimte om je heen om lange wandelingen te maken en te genieten van de verschillende jaargetijden. 

Thuiswerken

Wil je regelmatig thuiswerken? Dan is het belangrijk om goed en snel internet te hebben. Dit is niet altijd gegarandeerd in het buitengebied. Glasvezel internet is in veel gebieden bijvoorbeeld niet mogelijk. Kijk daarom voordat je gaat verhuizen goed naar de mogelijke internetverbindingen, de snelheid en de uploadsnelheid. Voor videobellen heb je bijvoorbeeld een hoge uploadsnelheid nodig.

Is het internet nu nog niet zo goed? Dan is de kans groot dat dit in de toekomst wel gaat veranderen. En komt er ook glasvezel buitenaf beschikbaar. Informeer bij verschillende telecombedrijven wat de plannen zijn voor glasvezel in jouw nieuwe omgeving en neem dit mee in je beslissing om een huis te kopen in het buitengebied.