Hoe een geliefde te ondersteunen met een gokverslaving

Als je iemand kent die worstelt met een gokverslaving, voel je je waarschijnlijk hulpeloos en weet je niet hoe je hem of haar het beste kunt helpen. Het is belangrijk om te weten dat je een verschil kunt maken in hun leven. Hier zijn vijf tips om iemand met een gokprobleem te ondersteunen.

Tip 1: leer jezelf over gokverslaving

Het is belangrijk om gokverslaving te begrijpen, omdat dit je zal helpen om je geliefde beter te ondersteunen. Lees meer over de tekenen en symptomen van gokverslaving, zoals verminderde werk- of schoolprestaties, meer tijd besteed aan gokken, liegen over de omvang van hun gokactiviteiten en meer. Leren over de oorzaken van gokverslaving kan ook nuttig zijn om te begrijpen waarom uw geliefde dit probleem heeft ontwikkeld.

Tip 2: Wees geduldig en medelevend

Dit is een moeilijke tijd voor zowel u als uw geliefde, dus het is belangrijk om geduld en medeleven te tonen wanneer u over het probleem praat. Beoordeel ze niet en beschaam ze niet omdat ze verslaafd zijn – dit zal de situatie helemaal niet helpen. Probeer in plaats daarvan te luisteren zonder oordeel en moedig hen aan om door deze moeilijke periode heen te komen.

Tip 3: Moedig behandeling aan

Je geliefde aanmoedigen om professionele hulp te zoeken is essentieel als ze van hun gokverslaving willen afkomen. Er zijn veel opties beschikbaar, waaronder therapiesessies met professionals in de geestelijke gezondheidszorg, steungroepen die speciaal zijn ontworpen voor mensen die te maken hebben met problematisch gokgedrag, en residentiële behandelingsprogramma’s die uitgebreide medische zorg bieden naast therapeutische therapiesessies.
Uw steun betuigen tijdens de behandeling kan echt een verschil maken om uw dierbare sneller beter te maken.

Tip 4: Stel grenzen voor jezelf

Onthoud dat hoewel het belangrijk is om je geliefde door deze moeilijke tijd heen te steunen, het ook belangrijk is dat je jezelf niet in een compromitterende positie plaatst, financieel of emotioneel, door hun gedrag mogelijk te maken of door hen te veel geld te geven wanneer ze daarom vragen. Het kan nuttig zijn om van tevoren grenzen te stellen als dit een probleem wordt – beperk indien mogelijk de hoeveelheid geld die u ze geeft of eis dat ze leningen in de loop van de tijd terugbetalen om geen verdere financiële druk op uzelf of uzelf te leggen. anderen in uw familie/vriendengroep die mogelijk ook financieel helpen.

Tip 5: Zorg goed voor jezelf

Het ondersteunen van iemand met een gokverslaving kan emotioneel en mentaal zijn tol eisen, dus het is belangrijk dat je elke dag wat tijd voor jezelf neemt – al is het maar 10 minuten per dag waarin je je concentreert op iets dat JOU een gevoel geeft goed! Of je nu een blokje om gaat of wat extra tijd voor het slapengaan besteedt aan ontspannende activiteiten zoals lezen, mediteren of naar muziek luisteren – vind iets dat JOU helpt te ontstressen van al deze uitdagende situaties!

Conclusie

Voor iemand zorgen die een gokverslaving heeft, kan soms overweldigend lijken, maar er zijn stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat beide partijen gezond blijven tijdens dit proces: uzelf informeren over het probleem, geduldig en medelevend zijn naar uw geliefde terwijl u grenzen stelt voor jezelf en elke dag wat ‘ik’-tijd nemen kan het verschil maken! Het doen van deze dingen zal niet alleen uw geliefde ten goede komen, maar ook helpen om wat stress te verlichten die gepaard gaat met de zorg voor een verslaafde!

Bron: connection-sggz.nl